Allt fler svenskar väljer att installera solceller på sina villatak. Detta då solceller är en lönsam investering med en återbetalningstid som i regel ligger på 10 till 14 år. Men hur är det med den miljöpåverkan som gäller – är solceller verkligen så miljövänliga som folk påstår?
Svaret på den frågan tar vi reda på i den här artikeln.
Är solceller bra för miljön?
Solceller har ett högre utsläpp än den elmix som existerar i Sverige. Men då energiåterbetalningstiden är cirka 2,5 år för solceller, samt då vi exporterar mycket solel till grannländer som eldar med kol är solceller miljövänliga. Solceller kommer även bli än mer miljövänliga i framtiden.
Det kan man knappast säga om fossila energislag såsom kol, olja och naturgas, vilket även Naturvårdsverket förtydligar. De energislagen måste avvecklas, och solceller är ett utmärkt alternativ som har en extremt hög potential att bli ett av världens mest populära energislag.
Lästips: Så kan du koka saft på älggräs
Vilken miljöpåverkan har solceller?
När dina solceller är monterade på ditt villatak är utsläppen lika med noll. Den miljöpåverkan som existerar är det i stället främst tillverkningsprocessen som står för. Mer specifikt tillverkas solceller ofta i länder som använder sig av fossila bränslen, vilka påverkar miljön på ett negativt sätt.
Solceller kontra andra energislag i Sveriges elmix
- Solceller har en utsläppsnivå på 40 g CO2e/kWh.
- Vindkraft har en utsläppsnivå på 12 g CO2e/kWh.
- Vattenkraft har en utsläppsnivå på 8 g CO2e/kWh.
- Kärnkraft har en utsläppsnivå på 5 g CO2e/kWh.
- Sveriges energimix har en utsläppsnivå på 13 g CO2e/kWh.
Men trots att solceller har en förhållandevis hög utsläppsnivå i svenska mått mätt är solcellstekniken framtiden. Du ska nämligen ha i åtanke att den utsläppsnivå som gäller för hela Europa ligger på 275 g CO2e/kWh.
Tips: Om du vill veta mer om solcellstekniken har vi hittat en perfekt artikel med fakta om solceller.
3 anledningar till att du ska satsa på solcellstekniken
- Sverige exporterar solel till resten av Europa. Som har en löjligt hög utsläppsnivå. Den miljöpåverkan som gäller för solceller (40 g CO2e/kWh) är en mycket lägre än det värde som gäller för resten av Europa (275 g CO2e/kWh).
- Solceller är billigare än någonsin tidigare. Mellan 1977 – 2017 minskade priset för solceller med 99 %. Ett komplett solcellssystem på 9 kW kostar idag cirka 135 000 kronor, och om fler vågar satsa på solceller bör priserna kunna pressas ner ytterligare.
- Det är viktigt att fler väljer att investera i solceller. Ju fler som investerar i solceller, desto bättre blir solcellstekniken. Tänk bara på elbilar, som numera har en räckvidd på upp till 50 mil tack vare alla early adopters.
Att ladda sin elbil med solceller är framtiden. Se bara på Europaparlamentets webbsida, där de beskriver hur mycket koldioxidutsläpp vår fossiltyngda fordonsflotta ger upphov till.