Att leva sparsamt

Att leva sparsamt behöver absolut inte vara samma sak som att leva snålt. Leva sparsamt innebär att du drar ner på onödiga utgifter, kanske för att kunna få råd att köpa någonting du verkligen vill ha.

Hur lever man sparsamt?

Att leva sparsamt innebär att du är medveten om vilka utgifter du har och ser över hur du kan dra ner på dina utgifter. Det betyder inte att du behöver vara snål, utan snarare medveten och göra aktiva val. Det kan handla om att köpa begagnat istället för nytt och att ta med sig matlåda istället för att äta på restaurang.

Se över dina utgifter

Det första du behöver göra för att kunna leva sparsamt är att se över vilka utgifter du faktiskt har. Utan den medvetenheten kommer du aldrig att kunna spara in på onödiga utgifter.

Se över vad du lägger dina pengar på varje månad, handlar du kanske många onödiga saker? Hur mycket pengar lägger du på mat? Kan du få ner matkostnaderna genom att planera lite bättre?

Se också över dina abonnemang, prenumeration och liknande. Se över om du behöver ha alla abonnemang du har och jämför olika leverantörer bland de tjänster du anser vara nödvändiga för dig att ha.

Har du tagit många smålån tidigare kan du se efter om du kan samla dina lån och krediter för att få en lägre månadsavgift.

Gör en månadsbudget

Ett bra sätt för att faktiskt lyckas med att leva sparsamt är att göra en budget. När du har sett över din ekonomi och vet vilka utgifter du kan minska, kan du också sätta upp en månadsbudget. Då blir det enkelt att stämma av och se till så att du har hållit dig inom ramen. Kontrollera vilka summor som är rimliga att lägga på olika kategorier enligt Konsumentverket.

Tips på hur du lever sparsamt:

  • Planera alla dina matinköp. Skriv matsedel för hela veckan och handla allt du behöver på en och samma gång. När du småhandlar blir det ofta mer spontana inköp som du egentligen hade kunnat klara dig utan.
  • Ta med matlåda. Utelunch är riktigt kostsamt och kommer att kosta dig någon tusenlapp i månaden. Gör istället en större portion till middagen och ta med matlåda. Oftast är det också mer hälsosamt.
  • Baka ditt eget bröd. Och gör egen hummus, egen havredryck och liknande. Bra sätt att spara pengar och du har koll på vad sakerna innehåller.
  • Satsa på gratisaktiviteter. Nöjen behöver inte kosta en massa pengar. Gå ut i naturen och njut, se film hemma istället för på bio och se efter om det finns gratisaktiviteter i din kommun.
  • Handla begagnat. Bra både för din plånbok och för miljön. Och undvik att handla alls om du faktiskt inte behöver något.
  • Se över din elkonsumtion. Speciellt om du bor i hus och betalar för din uppvärmning. Kanske går det att sänka temperaturen en grad eller två och istället ta på sig lite mer kläder. Och behöver tv:n verkligen stå på när ingen tittar?

Att leva sparsamt är oftast inte bara bra för din ekonomi utan också ett klimatsmart sätt att leva på, då det ofta leder till mindre konsumtion.

 

 

Lämna en kommentar