Mikrohus i Sverige

Mikrohus är sparsamt inredda boenden med en liten boyta. Somliga mikrohus kan fungera som en gäststuga eller ett extrahus, men personer som tillämpar en minimalistisk livsstil bör överväga att bo i mikrohus permanent. Ett normalstort mikrohus motsvarar i regel 25 kvadratmeter, dvs. samma storlek som en ettrumslägenhet.

Att bo i ett mikrohus handlar om mer än att bara avyttra onödiga prylar. En lång rad fördelar tillkommer, likt ett billigare boende samt en högre livskvalitet.

 

Vem vill bo i mikrohus?

Vi har pratat med minimalister som tidigare bott i stora lägenheter och villor, men inte trivts med sitt boende då deras konsumtionsmönster var ohållbara. Deras stora boenden skulle fyllas med nya möbler samt inredning, och renoveringsbehoven var ibland omfattande.

Ett par som vi varit i kontakt med flyttade tillfälligt in i en liten stuga i samband med att de väntade på att få tillträde till en stor lägenhet. Lägenhetskontraktet skrevs dock aldrig under då paret älskade att bo i den lilla stugan, och därför beslutade sig för att skaffa ett mikroboende.

 

Vad finns i ett mikrohus?

Mikrohus är välplanerade. I regel återfinns ett sovloft i anslutning till taket, och utöver det existerar i regel smarta förvaringsutrymmen där du får plats med alltifrån kläder till dammsugare. Badrummen är nästan alltid stora nog för att rymma en tvättmaskin, utöver dusch och handfat.

 

Att flytta till mikrohus

Om du bor i en villa eller en större lägenhet kommer en ordentlig flyttrensning bli aktuell innan du kan flytta in i ditt mikrohus. Du behöver dock inte ge upp alla saker som har betydelse för dig. Se mikrohusets inredningsalternativ som en chans att lyfta upp de inredningsdetaljer du gillar, medan du säljer eller skänker bort saker som du ändå inte tycker om.

Om du står i valet och kvalet gällande vad som ska avyttras och vad som får följa med vid flytten; fråga dig om föremålet verkligen har en funktion. Om så inte är fallet bör objektet inte heller följa med på flyttlasset.

Lämna en kommentar