Vad innebär en minimalistisk livsstil?

Att leva minimalistiskt innebär att man unnar sig färre saker, och trots det inte behöver göra avkall på sin livskvalitet. Mer specifikt är minimalism ett tankesätt som går helt emot dagens konsumtionsnorm, och istället manar på sparsamhet gällande naturens resurser.

Somliga gillar att köpa de mest påkostade möblerna och teknikprylarna, medan andra tillämpar en mer minimalistisk livsstil, och kanske bor i ett mikrohus. Vi vill inte vara uppläxande, men anser samtidigt att alla bör göra sitt för miljön. Mer specifikt: Du behöver inte göra ditt eget torrschampo, du kan köpa dubbelduch om du så vill.

Minimalism har sina rötter i zen-buddismen och kallas ofta för den nya generationens livsstil. En reporter från tidningen Amelia har träffat den då nyblivne minimalisten Sofia Brolin. Hon beskriver sig själv som en färgglad minimalist, men säger även att vägen dit inte var självklar.

Sofia bodde under en tid i ett stort hus tillsammans med sin man, men efter att hon blivit utbränd på grund av sitt arbete kände hon att en förändring var ett måste. Hon och mannen sålde huset, ströp shoppingkontot och sålde merparten av sina ägodelar.

 

 

Sofias minimalistiska liv blev därmed ett faktum och hon ångrar sig inte en sekund. Hennes nyvunna fritid glädjer henne enormt:

”Om jag inte köper så många saker, då behöver jag ju inte ett enormt hus att förvara dem i, då behöver jag ju inte så mycket pengar och då behöver jag ju inte jobba så mycket, utan kan göra mer av det jag verkligen vill.”

Vi håller med Sofia i hennes tankegångar. Att vara minimalist handlar inte om att snåla in på saker man tycker om, det handlar om att leva sparsamt för att kunna ha råd att göra det man vill. Minimalismen passar dock inte för alla. Om du älskar att köpa nya teknikprylar, flådiga möbler, samt att renovera huset bit för bit kan en konventionell livsstil vara ett bättre alternativ.

Du bör dock åtminstone överväga att bli minimalist. Väg fördelarna med nackdelarna och ta ett beslut tillsammans med din eventuella livspartner. Du behöver inte heller bli en fulländad minimalist över en eftermiddag. Att rensa i garderoben samt att anordna en skänka bort-kasse där saker du längre inte använder placeras kan vara en god idé, oavsett om du har som målsättning att bli minimalist eller inte.

Videotips för minimalister

I videon nedan ser du hur Youtubern ”Your Inner Self” förhåller sig till minimalism:

Lämna en kommentar