Te med humlekottar

Humle är en rogivande och sövande ört, som är känd för sina medicinska egenskaper. Örten stimulerar även din aptit och matsmältning, vilket innebär att den lämpar sig väl för te, men du kan även äta örten direkt. Nedan finner du även en guide som beskriver hur du tillagar humlesalt, som passar perfekt till det hembakade brödet.

Förr i tiden använde man humlekottar i örngotten och kuddarna, bland annat i de fältsjukhus som återfanns under första världskriget, för att de skadade soldaterna skulle få en rogivande och lugnande känsla.

Tillaga te med humle

Humle-te är lugnande samt nyttigt, och bör drickas innan du går och lägger dig. Gör så här för att tillaga te med humle:

Steg 1: Smula sönder tre humlekottar.

Steg 2: Koka upp vatten och låt humlekottarna sjuda i vätskan i 10 till 15 minuter.

Steg 3: Servera ditt humle-te. Om du tycker att drycken är för besk, komplettera gärna humlen med en annan ört likt citronmeliss, som även den är lugnande.

 

Tillaga humlesalt

Följ de nedanstående stegen för att kunna nyttja humlens positiva effekter på mackan:

Steg 1: Hacka eller mal 20 torkade eller färska humlekottar.

Steg 2: Blanda de finfördelade humlekottarna med 100 gram flingsalt.

Steg 3: Förvara humlesaltet i en burk eller flaska som kan förslutas på ett effektivt sätt. Du bör även förvara saltet mörkt, då humlesalt kan få en grönaktig färg om den utsätts för solljus. Grönt humlesalt smakar dock lika gott, men vi menar att den ljusgröna färgen är mer tilltalande för ögat.

 

Humle som grönsak

Att äta humle som om det vore en grönsak rekommenderas starkt, då humle både är gott och nyttigt. Följ de nedanstående stegen för att tillaga humleskotten på ett korrekt sätt:

Steg 1: Plocka 30 till 40 humleskott och blanchera dem i lätt saltat vatten.

Steg 2: Skaka humleskotten och låt vattnet rinna av.

Steg 3: Placera humleskotten i en smörad och ugnsfast form, och tillsätt cirka 2 liter grädde.

Steg 4: Salta och peppra humleblandningen och smula över en lämplig ost, såsom gorgonzola eller blåmögelost.

Steg 5: Strö över några matskedar pistaschnötter, och toppa gärna lite gräslök. Din humle är därefter tillagad och färdig att avnjutas.

Lämna en kommentar