Ett fantastiskt gott bröd

I den lär du dig baka ett gott och lättbakat bröd, som passar väl till alla typer av måltider. Brödet har et typiskt hembakat utseende, och smaken är det inte heller något fel på. Detta bröd tillagas med naturliga ingredienser, såsom honung vetemjöl och jäst. Komplettera gärna ditt bröd med humle-te, eller någonting annat passande.

Gör så här för att baka brödet:

Steg 1: Ta fram eller inhandla följande ingredienser:

  • Standardmjölk
  • Honung
  • Vetemjöl
  • Jäst

Steg 2: Tillsätt 5 deciliter vatten och 1 deciliter standardmjölk i en bunke. Ta fram ytterligare en bunke, smula därefter ner 25 gram jäst och tillsätt en matsked honung.

Steg 3: Häll över en liten del av ”mjölkvattnet” i den andra bunken, och rör om med en trägaffel. Häll därefter över resten av mjölkvattnet, medan du tillsätter 12.5 deciliter vetemjöl.

Steg 4: Knåda degen och tillsätt cirka 2 matskedar vetemjöl. Täck därefter plåten med en handduk och låt degen jäsa i cirka 90 minuter.

Steg 5: Smörj två bakplåtar och värm ugnen till 250 grader.

Steg 6: Strö ut 1 deciliter vetemjöl på arbetsytan och tippa över den jästa degen på samma yta. Knåda inte degen, då de så kallade jäsbubblorna bör vara kvar för smakens skull. Platta istället ut degen för hand, och var noga med att hålla jäsbubblorna intakta.

Steg 7: Skär degen i omkring 7 centimeter tjocka remsor, och dela varje remsa 3 gånger på snedden. Brödets form är av mindre betydelse, så länge degmängden är densamma.

Steg 8: Placera degen på bakplåtarna och grädda brödet i cirka 20 minuter, eller tills det fått en gyllenbrun färg.

Steg 9: Låt brödet svalna utan handduk, så det blir krispigt och frasigt.

Vi hoppas att du gillar brödet lika mycket som vi gör. Om du vill ha ett mer fiberrikt bröd, byt ut vetemjölet mot exempelvis grahamsmjöl eller kokosmjöl.

Lämna en kommentar