Så odlar och återanvänder du purjolök

Det är enkelt och smart att odla eller återanvända en purjolök. Du kan till och med använda purjolökens rot för att skapa en ny purjolök, och då roten inte kräver någon jord är skötselkraven minimala. Den purjolök du återanvänder kan med fördel användas på hembakat bröd.

 

Att återanvända purjolök

Följ den nedanstående stegen för att nyttja purjolökens rot, för att skapa en ny purjolök:

Steg 1: Placera roten i ett vattenfyllt glas, och ställ glaset i anslutning till ett fönster.

Steg 2: Byt vatten i intervaller om 24 till 48 timmar.

Steg 3: Efter en tid har purjolöken växt till sig, och är därmed redo för att ätas.

Tänk på att alltid återvinna dina purjolökar, dvs. ta hand om roten istället för att slänga den i kompostpåsen.

 

Att odla purjolök

Det är relativt svårt att odla purjolök från grunden. Näringsrik jord som är innehåller rikligt med kväve och kalium är ett måste. Jorden bör även vara luckrad, då purjolökens rötter är starka och vill gå ner på djupet. Du bör även använda hönsgödsel i din purjolöksodling och om möjlighet finns, odla dina purjolökar i lucker lerjord.

Gör så här för att odla purjolök från grunden:

Steg 1: Förse din odlingsplats med näringsrik jord i botten och vanlig såjord i det översta lagret. Du bör även blötlägga fröna minst en dag innan du för ner dem i jorden.

Steg 2: Så dina purjolöksfrön brett, men ett radavstånd om cirka två till fem centimeter. Du kan alternativt så fröna två och två i varje odlingsfack.

Steg 3: Täck odlingen med ett lock eller med en plastduk. Efter att groddarna utvecklats till brätter är kravet på en sval och ljus miljö större. Du kan i somliga fall behöva tillsätta tillskottsljus.

Steg 4: När plantorna är sex till tio centimeter höga måste de planteras om. För över plantorna till krukor som försetts med näringsrik jord, och klipp bladen till en höjd om fem centimeter. Toppningen bidrar till att purjolökarna får ett bättre utvecklat rotsystem.

Steg 5: När dina purjolöksplantor är tre veckor gamla bör du tillföra extra näring i vattnet två gånger i veckan, och om odlingen befinner sig utomhus – se upp för nattfrost.

Steg 6: Vattna och se efter dina purjolökar tills det tillfälle de växt klart, och avsluta med att rycka upp plantorna.

Om du vill slippa odla dina egna grönsaker, ta en titt efter humlekottar i skogen för att du ska kunna tillaga en kopp humle-te.

Lämna en kommentar